Se hvad dit lån vil koste

kr
Mdr.
MÅNEDLIG BETALING -
VARIABEL DEBITORRENTE -
ÅOP -
SAMLEDE KREDITOMKOSTNINGER -
SAMLET BETALING -

Forudsætter betaling med betalingsservice. Der er 14 dages fortrydelsesret på kreditaftaler.

Jordvarme – en grøn løsning der kan spare dig mange penge

Med jordvarme kan du tilgodese både din pengepung og klimaet på en gang. Der er dog høje etableringsomkostninger ved et jordvarmeanlæg, og det stiller visse krav til din bolig.

Jordvarme er et system, hvor du udnytter varmeenergi i jorden til at varme din bolig op. Der er varme i jorden i selv de allerkoldeste måneder og selvom anlægget bruger strøm, når jordvarmen skal omdannes til brugbar varme i din bolig, er det stadig en meget økonomisk og grøn varmekilde.

Jordvarmeanlæg består groft sagt af slanger med en væske i, der er lagt ud et stykke nede i jorden, samt en pumpe der omsætter energi fra væsken til boligopvarmning. Væsken i slangerne opvarmes af den energi, solen afgiver til jorden, og pumpen trækker væsken ind, trækker varmen ud af den og fører det ud i radiatorerne eller gulvvarmerørene i boligen.

Økonomien i et jordvarmeanlæg

Ifølge Energistyrelsen er et jordvarmeanlæg den varmekilde, der giver den største besparelse på varmebudgettet, når anlægget er betalt ud. Skifter du for eksempel et oliefyr ud med et jordvarmeanlæg, vil du kunne spare så meget som 50% på varmeudgifterne årligt. 

Du skal dog regne med at lægge 100.000-200.000 kr., hvis du skal have etableret et jordvarmeanlæg, der passer til et typisk parcelhus i Danmark. Det fremgår af oplysninger fra Videncentret Bolius. De penge låner vi dig gerne hos Ikano Bank, men sørg for at undersøge mulighederne for offentligt tilskud til projektet, inden du sætter det hele i gang.

Ikke alle kan få glæde af jordvarme

Energistyrelsen oplyser på deres hjemmeside, at der skal bruges et areal på omkring 300 kvadratmeter til udlægning af slangerne i jorden, hvis et jordvarmeanlæg skal opvarme et typisk dansk parcelhus. De bliver som regel lagt ud i en meters dybde under for eksempel græsplænen. Det er dog også muligt at få gravet slangerne lodret eller skråt ned, men det er dyrere – ikke mindst i forbindelse med vedligehold og reparationer. Du må desuden ikke lægge slangerne til anlægget ned for tæt på et vandforsyningsanlæg – her skal afstanden ifølge Energistyrelsen være mindst 50 meter.

Det er således ikke alle parcelhusgrunde, der er egnet til et jordvarmeanlæg.


Det er yderligere en forudsætning for at kunne få jordvarme, at man har radiatorer eller gulvvarme med væske i, som den nye varmekilde kan tilkobles. Alternativt er det noget, der skal etableres.

Derudover skal du være opmærksom på, at fremløbstemperatur i et varmeanlæg, der kører på jordvarme, er lavere, end hvis du for eksempel har oliefyr. Det betyder, at du skal have større radiatorer end ellers for at anlægget fungerer optimalt. Og du skal have et velisoleret hus for at kunne holde på varmen, når det bliver rigtig koldt udenfor.

Hos Ikano Bank kan vi ikke hjælpe dig med en vurdering af, hvor vidt dit hus er egnet til jordvarme eller ej. Her skal du have fat i en professionel sparringspartner. Det vi til gengæld kan, er at hjælpe dig med finansiering af et givent anlæg – hos os kan du nemlig låne op til 300.000 kr.